Har du fått i uppdrag att ordna en baby shower till någon som går i väntans tider? Eller har du tagit saken i egna händer och bestämt dig själv för att anordna? Oavsett hur det gått till så kan det vara svårt att veta var en ska börja. Då är det tur att vi har satt ihop den guiden där vi steg för steg går igenom; så anordnar du en baby shower!

Välj plats

Detta må vara det absolut jobbigaste delen då det kan finnas många saker som påverkar var och när baby showern ska hållas. Men börja med att fundera på var; utomhus, hemma hos någon, i en lokal? Här kan budgeten (se nedan) vara av stor vikt. Ofta är det enklast att vara hemma hos någon, till exempel hemma hos den blivande mamman, hennes föräldrar eller hos en av er som anordnar baby showern. Om detta inte är möjligt så brukar det även gå bra att boka en billig lokal hos kommunen, eller så kanske någon i sällskapet sitter på en lokal via sin bostadsrättsförening/bostadsbolag? 

Välj tid & datum

Börja med att fundera på om det är lättast att hålla showern på en vardag eller om ni vill göra det på helgen. Därefter kan det vara en god idé att identifiera vilka personer som är viktigast för den blivande mamman, till exempel hennes egen mamma.Vissa väljer att kolla runt med de som ska komma med när det skulle kunna passa dem. Men tänk på att ju fler alternativ desto fler svar lär du som anordnare få. Det är förmodligen absolut enklast om du, tillsammans med mammans bästa vänner och mamma, kollar vad som kan fungera och därefter får gästerna anpassa sig. Det går sällan att göra alla nöjda, men det viktigaste är förstås att den blivande mamman blir nöjd! 

Vilka ska komma?

Just detta avsnitt har vi skrivit ett helt inlägg om, som du hittar här! Vill ni ha en baby shower bara för den blivande mamman eller vill ni köra tillsammans med den andra partnern också? Det är en gammal tradition att baby showern syftar till att den blivande mamman ska få ta del av tips och idéer av andra, erfarna mammor och bli “duschad” i presenter. Men varför inte vara lite mer modern och inkludera partnern också? Det bestämmer ni själva! Skriv därefter en gästlista, och se till att ni kan bjuda in dessa i till exempel ett Facebookevent. Här gäller det att nätverka ordentligt så att ni inte missar någon. De som då inte har Facebook kan ni behöva kontakta på något annat sätt. Ni kan också, om ni ska ha showern för endast mamman, fråga partnern om vilka som ska bjudas, alternativt fråga dem båda om det är så att det inte är en hundraprocentig överraskning.

Sätt upp en budget

Ska ni äta mat, eller bara fika? Ska ni laga mat/baka själva eller beställa catering? Vad för dekorationer vill ni ha? Ska alla gäster få någon liten present eller ett minne från baby showern? Allt detta är saker som ni förstås behöver ha klart för er innan ni sätter en budget. Utifrån budgeten vet du sedan också hur mycket var och en av gästerna ska bidra med. Se till att gästerna swishar i god tid innan baby showern så att ni som anordnar inte måste ligga ute med pengarna allt för länge. Vi har givetvis skrivit ett inlägg om just budget, där vi grottar ner oss lite extra i just det. Du hittar det inlägget här.

Välj tema

Är den blivande mamman väldigt traditionell med färger vad gäller könet på bebisen (eller bebisarna!) eller är det något annat tema ni tänker att ni skulle vilja ha? Vanliga teman är förstås blått eller rosa, men många väljer idag mer neutrala färgteman så som gult, beige eller grönt. Här är Pinterest ett grymt verktyg för att hitta inspiration till vad ni vill ha för tema!

Kika på dekorationer

Nu till alla de roliga bitarna; vi börjar med dekorationerna. Det är lätt att det springer iväg (vad gäller budget) när man kommer till dekorationerna. Men vanligt är att ha någon typ av skylt eller folieballonger som säger “baby shower”, “boy”, “girl” eller liknande. Glöm heller inte blommorna, och tänk på att både blöjtårtan, presenterna och bakverken ofta fungerar toppen som en del i dekoren också. Spana in vår checklista för just dekorationer här så du inte glömmer något! 

Lekar

Ska ni köra de klassiska lekarna så som att smaka på barnmat eller gissa bajset, så glöm inte att ha med detta i budgeten angående inköp av barnmat och liknande. Nu finns det dock en massa roliga idéer som inte innefattar dessa utan nyare. Tänk också på om det ska finnas pris i eventuella tävlingar eller om ni hoppar det. Det är verkligen inte ett måste! Vill du veta mer om roliga lekar till baby showern så kan du spana in det här inlägget.

Övriga aktiviteter

Något som brukar vara uppskattat av den gravida är att ta bilder tillsammans med gästerna, för att samla minnena. Det kanske också, om du har någon i din närhet, går att filma och/eller ha en hobbyfotograf på plats. Det kan också vara en idé att ha engångskameror, en polaroidkamera eller en photo booth. Glöm heller inte att ha en gästbok där gästerna får skriva en hälsning till bebisen.

Mat & dryck

Ja, vad ska ni äta? Tänk på att inte göra det för svårt för er själva, så att ni också kan vara med och skämma bort den blivande föräldern på showern och inte bara måste stå och slava i köket. Att ha både mat och fika innebär förstås också att budgeten blir större, och likaså varje persons bidrag. Det är en avvägning ni som anordnare får göra. Antingen hoppar ni maten helt och hållet och kör bara på fika, eller så kan det vara en fin idé att ordna med catering. Vill ni ha lite tilltugg så är det superbra att kolla på alternativ som går att frysa i förväg, så kan ni börja göra maten i god tid innan.
Likaså med bakverk om ni vill göra egna. Här har vi en fin guide med bakverk som passar jättebra på en baby shower. Alternativet är att till exempel beställa en tårta från ett lokalt bageri eller från en webbaserat bageri. Dryck är lättare; kaffe, läsk och saft brukar vara rimligt. Ett alkoholfritt bubbel kan också vara en bra idé! Vill du istället ha alkoholfria drinkar så har vi samlat några 10-poängare i detta inlägg.

Handla allt som behövs!

Dags att både klicka hem och att springa i affärer! 

Gör en önskelista

Om det verkligen är en överraskning så försök att hitta på bra önskningar själv. Här är det en god idé att kolla runt med andra som nyligen blivit föräldrar med tips. Men är det så att den blivande mamman är lite delaktig eller vet om att något är på gång så går det förstås alltid att fråga henne vad hon i så fall önskar till sin bebis (eller bebisar). Ett riktigt bra verktyg för att slippa dubbletter är att skapa en användare på tjänsten addwish.se (självklart kostnadsfritt). Där kan ni sedan lägga in de specifika produkterna som önskas, och genom att gästerna skapar ett inlogg kan de “reservera” presenter. Glöm sedan inte att lämna ut listan till gästerna.

Överraskning? Dags att komma på en ursäkt!

För att toppa detta lite extra så kan det vara en bra idé att få gästerna att på ett subtilt sätt hinta om att de har planer just denna dag! 

På själva showern…

Så när dagen väl är kommen, glöm inte att skämma bort de blivande föräldrarna. 


Vill du pinna det här inlägget till Pinterest? Då kan du använda bilden nedan ❤

 

Previous Post
Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *