Detta kanske upplevs som ett mindre positivt inlägg, men det är dags att stå upp för alla föräldrar därute! Om du vill köpa en present så är det bättre att köpa något som faktiskt kommer att komma till användning eller ens är brukbart. Se det som en hjälp att slippa gå i fällorna, helt enkelt! Det är inte alltid lätt att veta vad som faktiskt behövs och vad som är mindre uppskattat. I detta inlägg har vi listat de sämsta presenterna till en baby shower för att du ska undvika att få ett ofrivilligt svalt tack av föräldrarna. Tipsen gäller såvida inte föräldrarna faktiskt har uttryckt en önskan om något av nedanstående.

Här har ni de sämsta presenterna till en baby shower 2020!

 1. Nallar & gosedjur
  Nu säger vi något som väldigt få vill höra, och vi är ledsna att säga det, men detta är sällan något föräldrarna vill ha! Det finns något som heter “för mycket gosedjur”. Om du ändå faktiskt ska köpa något (varken nallar eller andra gosedjur är särskilt billiga idag) så satsa på en snuttefilt, en skallra eller varför inte en fin bok som föräldrarna kan läsa ur?
 2. Pandakuddar
  Candides pandakuddar är vida populära men varken BVC eller fysioterapeuter rekommenderar den, de snarare avråder föräldrar från att använda den. Det finns absolut noll vetenskaplig bevisning för att pandakudden hjälper, snarare tvärtom! Föräldrar vittnar om hur deras barns skallasymmetri snarare blivit värre av dessa kuddar. UNDVIK!
 3. Kläder som bara kan tvättas i 30 grader
  Japp, det är jättetråkigt, men det innebär att till exempel alla kläder från Zara Baby går fetbort. Bebisar är kladdiga (av olika anledningar…), de är ju bebisar! Att då inte kunna tvätta deras kläder, som kanske har lite väl ohygienska fläckar då och då i mer än 30 grader känns inte jättefräscht. Kolla tvättråden innan du köper bebiskläder, stort plus om kläderna går att tvätta i 60 grader, men annars är 40 grader det allra minsta att föredra.
 4. Leksaker för äldre barn
  Presenterna en ger på en baby shower är enligt tradition till för att hjälpa föräldrarna med de saker de kommer att behöva under den närmsta tiden. Att då ge leksaker som barnet inte kommer kunna använda förrän det är sisådär 1,5 år är ett big no! Det kommer komma fler tillfällen att ge den typen av gåvor (förmodligen), så håll ut. Det blir helt enkelt ett antiklimax med presenter som inte kommer kunna användas utan snarare får börja samla damm i en byrå- eller flyttlåda..
 5. Opraktiska kläder
  Säg att baby showern hålls i september och du har passat på att köpa lite fina sommarkläder på rean. Men barnet kommer inte födas förrän i slutet av oktober eller kanske rentav i mitten av november… Då lär den gåvan tyvärr bli helt oanvändbar, och det är ju inget roligt! Tänk efter vad barnet och föräldrarna lär behöva när barnet är fött; vad är det för väder/säsong just då? Anpassa dina klädinköp därefter! Långärmat, kortärmat, tunt, tjockt osv.
 6. Kläder som är för barn som är äldre än 1 år
  Absolut, det är skönt om det sprids ut lite grann vad gäller storlekar på kläder, men vi skulle rekommendera att max köpa i storlek 74 för detta ändamål. Återigen – det är till för att hjälpa under de första månaderna!
 7. Helt meningslösa presenter
  Den här är svår för den som inte har egna barn och kan sätta sig in i tanken på vad som är värdefullt och vad som är meningslöst. Men tumregeln är att om något innebär att föräldrarna måste lägga mycket energi på att använda presenterna så är det ett no – satsa på presenter som snarare hjälper och förenklar deras vardag!
 8. Inga inredningsdetaljer till barnrummet
  Mammor har ofta en väldigt klar bild hur de vill inreda barnens rum. Risken är att din gåva därmed kommer att samla damm.
 9. Ballonger
  Nä, det säger sig självt. Lägg inte de pengarna, det är så onödigt!
 10. Religiösa gåvor
  Vi har absolut religionsfrihet i vårt avlånga, vackra land och det är super! Men oavsett tro – låt föräldrarna själva välja hur de vill göra med religion.
 11. Kläder till mamman
  Det kan absolut vara motiverande för vissa mammor att få/köpa kläder som de ska kunna använda när kroppen återgår till det normala. Men för många så sker det aldrig; kroppen har förändrats och det handlar inte bara om vikt. Gör mamman en tjänst och undvik att fokusera på hennes kropp under baby showern, såvida det inte gäller hennes fina mage (och detta endast med hennes samtycke förstås!).
 12. Gåvor med de tilltänkta namnen
  Även om föräldrarna säger att de bestämt namn så är det aldrig helt 100. Eller så kan det vara så att en barnmorska sett fel kön. Vänta med de personliga gåvorna till dopet/namngivningen istället – då lär du veta!
 13. Skor
  Tanken på skor är fantastisk. Men de lär tyvärr aldrig användas. Och köper du skor som faktiskt är till för att de ska gå i så kan du tyvärr inte veta vilken storlek, för det beror helt på när barnet faktiskt går. Och alla barn är olika! Återigen; det är en bättre gåva vid ett senare tillfälle. OBS! Gäller inte tossor och tofflor.
 14. Barnmat
  Varken bröstmjölksersättning eller annan barnmat är en bra idé att köpa. Det är oerhört individuellt vilken bröstmjölksersättning som barnet kommer att ha (om mamman är inte tänker helamma) och det är något som föräldrarna väljer längre fram utifrån hur barnets mage reagerar på de olika märkena och sorterna.

 

Det var våra 14 punkter på den här listan! Om du istället vill ha tips på saker du faktiskt kan köpa – spana in vårt tips på den ultimata önskelistan till en baby shower – där finns massor av inspiration!


Om du vill spara detta inlägg på din Pinterest så kan du använda bilden här nedan! ❤

Previous Post
Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *