Dags att göra blöjtårta – men du är osäker på vilka blöjor du borde välja. Kanske har du inga egna barn eller så var det väldigt längesen de använde blöjor. Då kan alla märken, storlekar och funktionaliteter kännas som en djungel. Frukta inte, BabyShowerBloggen har svaret på vilka blöjor du bör använda dig av!

Märke

Två varumärken är ledande på den svenska marknaden; Libero & Pampers. Därtill finns några mindre aktörer och interna varumärken hos stora handlare såsom Willys & ICA. Men inget barn är ju det andra likt, så till en början behöver föräldrarna ändå ofta prova sig fram, och märken som passar kan till och med variera från vecka till vecka. Därför finns det inget facit till vilket märke du bör välja till din blöjtårta, utan det är en smaksak (och kanske även en budgetsak). Vanligast är ändå att de flesta använder dig av Libero eller Pampers. Där finns deras premiumsegment Libero Touch & Pampers Premium Protection. De blöjorna är ofta lite mjukare, är mer stilrena i sin design och har lite mer funktionalitet. Libero Touch har till exempel en linje som indikerar hur full blöjan är. Om vi på BabyShowerBloggen fick välja skulle vi välja någon utav Libero Touch eller Pampers Premium Protection, faktum är att i dessa små storlekar är de ändå ofta billigare än Libero Newborn & Pampers New Baby!

 

Storlek

Numret på blöjorna anger vilken storlek det är. På paketet står ofta vad det innebär i vikt. Dock vet i stort sett alla föräldrar att det där inte måste stämma – passformen kan ändå vara fel för just din bebis. Precis som med vuxna så avgör ju inte vikten hur kroppen ser ut. Men nog om det!

Vilken storlek på blöja bör du då välja? Först och främst kan vi utesluta två grupper av blöjor, nämligen Premature (för tidigt födda) och de som är för barn som väger mer än 6-7kg (så stora barn föds sällan!). Varför ska vi då utesluta dem? Premature utesluter vi för att om barnet inte föds för tidigt så kommer blöjorna inte gå att använda. Så ta inte den risken (såvida ni inte anordnar baby shower efter barnets födelse). Och vad gäller de större blöjorna så kanske du tänker att ”men vaddå, det är väl jättebra att köra större blöjor för de kan ju föräldrarna använda senare!”. Ja, det stämmer, men risken är att de glöms bort. Här talar vi av egen erfarenhet! De läggs kanske i en låda i skötbordet och hittas månader senare när de redan hunnit bli för små. Därför tycker vi att det är bäst att använda blöjor som går att använda redan den första månaden (såvida barnet inte föds för tidigt förstås!).

Och vad innebär då detta i praktiken? Jo, här följer en liten lathund:

  • Libero Touch 1 & 2
  • Libero Newborn 1 & 2
  • Pampers Premium Protection S1
  • Pampers New Baby S1
  • Minstingen 3-6kg (Willys)
  • Naty blöjor 1
  • Ica blöjor 1

 

Och hur många ska du köpa?

Det berättar vi mer om i guiden för hur du gör en egen blöjtårta – den hittar du här!

 

Previous Post
Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *