Det är snart dags för baby shower för en av dina närmsta vänner, men du är osäker på vilka du ska bjuda in. Vi på babyshowerbloggen.se bestämde oss därför för att reda ut det här med gästlistan på en baby shower.

I Sverige är det ganska så annorlunda jämfört med USA, där baby showern från början skapades. Mer om vad en baby shower faktiskt är och vad det syftar till hittar du i det här inlägget, men vi kommer röra vid det även i denna artikel. Så, en av de allra största skillnaderna är att här i Sverige anordnas baby showers ofta som en överraskning för den blivande mamman. Så fungerar det inte i landet i väst, utan där är mamman högst delaktig i sin egen baby shower. Det är ofta väldigt påkostat, och “amerikanskt”. Svenska baby showers börjar röra sig mer åt det hållet också i takt med att företag köper in mer dekorationer och vi lär oss mer och mer om hur man kan göra.

Men denna markant stora skillnad i att mamman är delaktig i en amerikansk baby shower gör att gästlistan aldrig blir ett problem. Däremot när vi anordnar överraskningar här i Sverige så kan det tyvärr uppstå en del frågetecken. Man vill kanske som arrangör inte störa mamman eller ens avslöja att det kommer att bli en baby shower över huvud taget. Om det är en omöjlighet att be mamman om gästlista – kolla med hennes familj och närmsta vänner (du ingår förmodligen i den skaran själv) vad de tror.

Män och kvinnor eller bara kvinnor?

Detta är en smaksak. Historiskt har det bara varit kvinnor på baby showers på grund av att det från början syftade till att mamman skulle duschas i goda råd från kvinnor som redan kommit en bit in i föräldraskapet. Men ska vi vara ärliga; hur roligt hade det varit att sitta och lyssna på pekpinnar från andra damer? Inte superkul kanske, råd är bäst när en bett om dem. Idag handlar baby showern mer om att ta tillfället i akt att umgås med den/de blivande föräldrarna innan deras liv i stort sett bara kommer bestå av att amma/mata, byta blöja, gå på barnvagnspromenader och så vidare. Därför tycker vi helt enkelt att det är upp till var och en att avgöra om det ska vara både kvinnor och män på en baby shower. Oavsett konstellationen av föräldrar så är ju båda högst delaktiga i att de ska få ett barn – så varför inte välkomna partnern och hans/hennes vänner & familj också? Det är trots allt inte bara den som bär barnet som ska ta hand om det och behöver alla goda råd…

Och hur många är lagom?

Även detta är en smaksak. Det som spelar in är tre faktorer:

  • Vilka vill de blivande föräldrarna ska komma?
  • Hur stor är lokalen/platsen där ni tänkt ha baby showern?
  • Hur stor budget kan ni ha? (Dock rekommenderas att alla gäster skjuter till en mindre summa till en baby shower, cirka 10-100 kronor beroende på vad ni själva känner. Läs mer om budgeten här!).

När ni har besvarat dessa frågor så blir det enklare att veta hur många i de blivande föräldrarnas periferi som ska bjudas.

Vilka gäster får en absolut inte glömma?

Den blivande mammans allra närmsta familjemedlemmar, så som hennes egna föräldrar, kanske mormor & morfar, syskon. Hennes närmsta vänner får en självfallet inte heller glömma bort. Beroende på om du väljer kvinnor och män eller bara kvinnor så får du dra dina egna slutsatser utifrån detta.

Och den gyllene regeln; stör aldrig, under några omständigheter, mamman med eventuellt drama. Om gäster på något sätt skulle bete sig mindre bra, inte göra rätt för sig eller liknande – red ut det med dem, ta inte det med den blivande mamman. Hon har tillräckligt på sitt bord som det är! Tänk på att baby showern är till för att underlätta för de blivande föräldrarna på alla sätt och vis, drama passar inte in i den ekvationen.

 

Previous Post
Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *